Bortglömt mästerverk – Fanny Adams – Fanny Adams (1971)

”Bortglömt mästerverk” är en term som missbrukas alltför ofta som beskrivning för åt helvete för många apdåliga musikalster. Men det här skulle jag vilja påstå, är själva definitionen av ett ”bortglömt mästerverk”. Väldigt få har hört det fast de undermedvetet har väntat på det i hela sitt liv.

FannyAdams01

Fanny Adams bildades av Vince Melouney som efter ett antal år som leadgitarrist i 60-talsupplagan av Bee Gees (?!?) fick solokontrakt. Ambitionen var att göra tyngre rock i stil med Led Zeppelin. Konstellationen, som bestod av medlemmar från Nya Zeeland och Australien, höll ihop tillräckligt länge för att spela in denna fantastiska pärla. Dödsstöten för bandet kom när en brand på Caesar’s Palace i Sydney förstörde hela deras musikutrustning. Hade det inte inträffat tror jag musikkartan hade sett något annorlunda ut idag. Skivan spelades in i England och utgavs postumt 1971.

Rent musikaliskt hamnar de någonstans mellan Clutch, Cream, Mountain och tidiga Black Sabbath med intrikata takter och episka inslag. En bastard av tidig heavy metal, progressiv rock och tung blues i princip. Sången låter som en hybrid av Zakk Wylde, Glenn Hughes och Chris Robertson från Black Stone Cherry. Produktionen är också ovanligt bra med tanke på att detta var 1971, mitt i eran då diskantfisiga produktioner stod som spön i backen. Det här låter jordigt, intimt och alldeles enastående kristallklart.

Gillar du brummig Black Sabbath-bluesig hårdrock, lyssna på Ain’t No Loving Left eller Mid Morning Madness nedan. Är du mer av en progrockare rekommenderar jag Sitting on Top of The Room.

Ain’t No Loving Left

Sitting on Top of The Room

Mid Morning Madness

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s