Captain Beyond – 1970-talets nr. 1

”Man hör CPredan på trumintrot att den här plattan kommer att vara bra.” Orden yttrades av en gammal bandkamrat när han för första gången fick höra de inledande sekunderna på Dancing Madly Backwards, öppningsspåret på Captain Beyonds självbetitlade debutalbum från 1972. Han hade rätt, och för övrigt är just trumspelet rakt igenom underbar lyssning.
Captain Beyond – s/t 1972

Kom nu inte dragandes med de där Black Sabbath eller Led Zeppelin och allt vad de hette förr i tiden. Av 1970-talets hårdare rock är det just detta alster som är the hottest shit. Så fulländat att Monster Magnets frontman Dave Wyndorf återanvände sångmelodin rakt av från Mesmerization Eclipse när han skrev Twin Earth (från Superjudge, 1993). Ingen komplimang är ju som bekant så bra som efterapning, något som Wyndorf inte hymlar med. Raging River of Fear, Frozen Over och ovan nämnda Mesmerization Eclipse är ren hårdrock med klatschiga riff. Men albumet innehåller även de drömska Myopic Void och As the Moon Speaks, låtar som skulle passat alldeles utmärkt i soundtracket till en rymdfilm.

Länge var Captain Beyonds skivor utgångna och inte tillgängliga att finna utan smärre ansträngning. Ville man få tag på LP-versionerna av de tre album de hann släppa, d.v.s. debuten, uppföljaren Sufficiently Breathless från 1973 och 1977 års Dawn Explosion, så var det på skivmässor och i second hand-butiker man fick söka lyckan. Eller så kunde man beställa via import; japanska CD-utgåvor av de två första plattorna fanns utgivna och kostade 1996 ynka 279 kr styck att få hem till Sverige (vilket står på kvittona som ligger kvar i mina CD-fodral). Numera är alla tre originalskivorna återutgivna på både CD och LP och finns dessutom på Spotify. Alltså finns det inga löjliga ursäkter att inte ge Captain Beyond en chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s