Bortglömt Mästerverk – Beckett – Beckett (1974)

Beckett är ännu ett sorgligt exempel på ett band som bara hann släppa en skiva innan de gick skilda vägar. De bildades i början av 70-talet i Newcastle, England och under sin korta existens hann de med att turnera med bland annat UFO, Wizzard, Slade, Free, Ten Years After, Thin Lizzy och The Faces. De gjorde även en spelning på Readingfestivalen 1974. Sin spelvana hade de, precis som The Beatles och Black Sabbath före dem, hunnit finslipa som inhyrt husband på Star-Club i Hamburg. Singeln My Lady pressades som flexi-disc och delades ut gratis på spelningarna, men det är förmodligen främst för låten A Rainbow’s Gold som de blir ihågkomna. Låten spelades nämligen in som singelbaksida till Iron Maidens 2 Minutes To Midnight. Och kopplingarna till Maiden tar inte slut där.

Beckett01

Gruppen bestod av idel doldisar som inte gjort några större avtryck inom musiken varken förr eller senare, om man bortser från sångaren Terry Wilson-Slesser som ersatte originalsångaren Rob Turner sedan han omkommit i en smitningsolycka efter ett gig. Efter att Beckett splittrats blev Terry erbjuden Ian Hunters jobb i Mott The Hoople men avböjde. Han gick i stället med i förre Free-gitarristen Paul Kossoffs band Back Street Crawler (som efter att Kossoff dött av drogrelaterade hjärtproblem 1976 kortade ner namnet till Crawler). Runt 1980 var Terry en av dem som AC/DC testade som ersättare till Bon Scott men han tackade i slutändan nej med motiveringen att han inte ville gå med i ett redan etablerat band. 1981 provsjöng han för Iron Maiden efter Paul Di’Annos sorti, men Steve Harris tyckte att han var för ojämn. Han kan även höras som bakgrundssångare på Def Leppards Pyromania och agerade under tidigt 80-tal offstage-sångare på ett par turnéer med Michael Schenker Group. Han turnerar fortfarande både som soloartist och med bandet Freeway som också hyser förre Free-trummisen Simon Kirke. Ett återuppståndet Beckett har även de turnerat på senare tid i olika sättningar.

Musiken på den självbetitlade skivan från 1974 går att beskriva som progressiv 70-talsrock med symfoniska inslag och pampig stråkorkestrering. Stycket Life’s Shadow⁄New Dawn Chorus är en episk godbit som låter tidiga Judas Priest, E.L.O. och till viss del också påminner om Alice Coopers teatraliska låt I Love The Dead. Och här kommer nästa Maiden-koppling eftersom delar av texten till Life’s Shadow nästan är identisk med Iron Maidens Hallowed Be Thy Name och partiet runt 4:40 låter snarlikt ett instrumentalparti i Maidens The Nomad. Rod Smallwood jobbade dessutom som agent för Beckett innan han tog jobbet som Iron Maidens manager.

Life’s Shadow

A Rainbow’s Gold (live från Old Grey Whistle Test 1974)

Jag lyckades även hitta en video (där man hör Iron Maidens version av A Rainbow’s Gold) som radar upp alla kopplingar mellan Beckett och Iron Maiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s