Carcass – Surgical Steel (2013)

Efter att ha legat i dvala sedan 1996 återuppstod Carcass som liveband 2007 med sångaren/basisten Jeff Walker, gitarristerna Bill Steer och Michael Amott samt Arch Enemy-trummisen Daniel Erlandsson som ersatte originaltrummisen Ken Owen, vilken 1999 drabbades av ett artärbråck i hjärnan. Ken har senare återhämtat sig så pass att han kunnat göra ett par gästframträdanden på trumpallen. Amott och Erlandsson drog sig ur 2012 för att fokusera helt på Arch Enemy. Surgical Steel är alltså första skivan sedan den något avslagna Swansong släpptes för sjutton år sedan.

Carcass är ett band som varit i ständig förändring och betat av ett antal subgenrer på vägen till sin status som kultband, vilket gör att fans som gillar en viss skiva vill att de ska hålla sig till den stilen och inte avvika en tum. Jag har sett ett antal giftiga recensioner av Surgical Steel från konservativa fans och en där ett stolpskott till och med kallade den för muzak. Hissmusik. Dyrkar man bandets tre första skivor men tycker att Heartwork och Swansong är för mjäkiga faller nog också den här på sin ”mjäkighet”. Undvik i så fall. Jag upptäckte Carcass just via Heartwork 1993 och ser fortfarande den som deras magnum opus. Och Heartwork är just vad den här plattan liknar mest, fast med mer variation. Man kastas hejdlöst mellan idiotsnabba blastbeats, kluriga takter, Pantera-groove, blytunga riff och intrikata thrashpartier. En kul grej är att skivans lugnaste stund, introt 1985 (året då Carcass bildades) leder direkt in i skivans råaste stund, korta blastbeat-kavalkaden Thrasher’s Abattoir. En perfekt öppning. Att gubbar i medelåldern fortfarande kan låta så vitala och förbannade på världen värmer ett gammalt hårdrockshjärta. Nya trummisen Dan Wilding, född 1989 (ett år efter att debuten Reek Of Putrefaction släpptes) är förmodligen största anledningen till varför det låter så piggt. En klart värdig ersättare till Ken Owen.

Musiken låter en hel del Kreator, vilket den även gjorde på Heartwork. Lyssna på låten Heartwork och Kreators People Of The Lie och jämför själva. Refrängerna är mer än snarlika. Jeff Walker har aldrig varit någon skönsångare men han är hyfsat varierad här trots sitt ganska begränsade sätt att bräka. Gillade man honom inte innan lär man inte göra det nu heller. Även Ken Owen och första basisten Chris Gardner hjälper till med lite dödsrossel i bakgrunden. Tvillinggitarrerna står som spön i backen vilket kan få en att tro att Michael Amott haft ett finger med i spelet, vilket han alltså inte har. Gitarrsolona, som även de låter mycket Amott, är överlag lysande. Som melodiösa oaser i en omslutande karg öken av underbar aggression.

Carcass gjorde redan från början en grej av att ha så äckliga texter som möjligt. Walker plitade ner dem med hjälp av medicinska uppslagverk vilket förklarar puttenuttiga låttitlar som Carbonized Eyesockets, Vomited Anal Tract och Malignant Defecation. Texterna har blivit något djupare med åren men de uppseendeväckande låttitlarna hänger kvar i viss mån. Både Jeff Walker och Bill Steer är hängivna veganer och en del av deras åsikter lyser numer igenom i texterna, som dock fortfarande är allt annat än lättlästa. En annan rolig detalj är refrängen till The Granulating Dark Satanic Mills (lysande titel) som består av ett ”easter egg” i form av siffror; 6, 0, 2, 6, 9, 6, 1. Med lite google fu kommer man snabbt fram till vad de står för. Eftersom jag har en förkärlek för episka händelserika låtar är det föga konstigt att avslutande Mount Of Execution med sina åtta och en halv minut kittlar bäst i öronen. Surgical Steel tillhör definitivt en av bubblarna på min årsbästalista.

Captive Bolt Pistol

Mount Of Execution

3 tankar om “Carcass – Surgical Steel (2013)

  1. Som musikälskare av rang, så måste jag lyfta på hatten och buga djupt för er musikblogg! Mycket underhållande läsning! Keep up the good work boys!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s