”Deep Purple” på turné 1980

DEEP PURPLE 1980

Deep Purple från vänster till höger: Ian Paice, Ritchie Blackmore, Roger Glover, Jon Lord, Ian Gillan

”Jodå, det är Deep Purple, ett återuppståndet sådant. Häng inte upp dig på att ansiktena inte stämmer överens med namnen, så noga är det väl ändå inte?”

Ungefär så kanske det resonerades när ett gäng musiker på initiativ av ett skrupelfritt management tog upp Deep Purples turnéverksamhet igen 1980, fyra år efter att bandet egentligen hade splittrats. Att ingen av dessa musiker på något sätt hade varit inblandad i låtar som Smoke on the Water, Highway Star, Child in Time eller Burn hörde liksom inte till saken. En av medlemmarna i denna återuppståndelse var dock Rod Evans, Deep Purples originalsångare som hade sjungit i bandet fram till 1969 innan han fick sparken till förmån för Ian Gillan. Med Evans hade Deep Purple släppt tre plattor och haft en USA-hit med covern Hush men inte mycket mer.

Efter att ha renoverat om i gruppen, både vad gäller medlemmar och musikaliskt till det hårdare, släpptes 1970 In Rock vilket var starten för det Deep Purple som de flesta av oss förknippar med namnet. Det var alltså Ian Paice, Jon Lord, Ritchie Blackmore, Roger Glover och Ian Gillan som gjorde plattorna Fireball 1971 och Machine Head 1972. Efter ännu fler medlemsbyten befann sig senare också Glenn Hughes och David Coverdale i Deep Purple och spelade in Burn och Stormbringer, båda från 1974. På 1975 års Come Taste the Band var Tommy Bolin med innan 1976 markerade slutet för gruppen – för den gången.

Rod Evans hade alltså inte haft något med Deep Purples storhetstid att göra. De relativt okända Tony Flynn på gitarr, Dick Juergens på trummor, Tom De Rivera på bas och keyboardisten Geoff Emery ännu mindre. Ändå var det just dessa tomtar som 1980 bokades att turnera i USA, Kanada och Mexiko och spela de mest kända låtarna under namnet Deep Purple, utan att anstränga sig alltför mycket för att offentliggöra vilka som numera var med i bandet. Trots att vissa människor gillar hårdrock är de dock inte dummare än att de ganska snart upptäcker att de som står på scen och låtsas vara Deep Purple i själva verket är helt andra musiker. Detta ledde till en del stök och ett och annat burop på konserterna, för att uttrycka det milt.

Det äkta Deep Purples medlemmar fick förstås ganska snart nys om att det gamla bandnamnet åter hade tagits i bruk, utan att de hade blivit tillfrågade om lov. Och givetvis trillade det så småningom in en liten stämning hos Rod Evans som tydligen var den som fick ta den största smällen. Uppgifter säger 672 000 amerikanska dollar och att hans framtida royalties för hans ursprungliga medverkan i Deep Purple på 1960-talet för alltid drogs in.

Som tur är finns det inspelat material bevarat från denna smått absurda historia. Se ”Deep Purple” traggla sig igenom Smoke on the Water inför en storpublik i Mexico City 1980. Håll till godo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s