En snubbe, en kamera, en tagning – klart!

Ofta spenderas stora resurser för att spela in videon till en enda låt. Rekvisita, skådespelare, dansare, statister. Påkostade produktioner. Vissa videor är snarast att betrakta som kortfilmer med handling och hela balunsen. Men sedan springer man emellanåt på det totalt motsatta; en person filmad med en kamera under endast en tagning – och ett lysande resultat minst lika sevärt som vilken miljonproduktion som helst.

Så var egentligen inte meningen att det skulle bli i fallet med rockduon The Black Keys från Ohio när de spelade in videon till Lonely Boy från plattan El Camino (2011). De hade faktiskt flera skådisar och statister och en liten handling till sin video, precis som de gjort med andra av sina låtar. Men efter att man upptäckt hur en av statisterna, Derrick Tuggle, dansat loss på inspelningsplatsen beslöt man att skrota den ursprungliga idén och göra ett försök att filma endast honom där han mimar och släpper loss sina Travolta-moves framför ett motell. Det ledde till stor succé på Youtube med 29 miljoner klick i skrivande stund. Och Derrick Tuggle som är en kämpande skådespelare fick minst 15 minuter i rampljuset, t.ex. medverkande han i The Ellen DeGeneres Show och dansade även där till Lonely Boy.

Om du inte redan har upptäckt de retroljudande The Black Keys är det inte en stund för tidigt. Till skillnad från många andra band har deras plattor blivit bättre och bättre sedan debuten 2002, istället för det typiska tvärtomfenomenet att det blir skit när man vill ”utvecklas”. Den ovan nämnda El Camino och Brothers från 2010 borde finnas i var mans eller kvinnas skivsamling (eller spellista, eller hur man nu väljer att konsumera sin musik).

Kolla på videon och låt hösthumöret få sig en rejäl boost!

2 tankar om “En snubbe, en kamera, en tagning – klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s