Roky Erickson – I Think of Demons (1980)

rokyevil

”The demon is up on the attic to the left…”
”Tonight is the night of the vampire…”
”I walked with a zombie…”
”The dogs choke on their barking when they see alligator persons in the bog and fog…”

Mysiga textrader, eller hur? Vad är det för en hjärna som kan komma på något sådant och sedan släppa det på skiva? Tja, den amerikanske sångaren, gitarristen och låtskrivaren Roky Erickson kan det, Roky som tidigare varit känd som medlem i det psykedeliska 1960-talsbandet 13th Floor Elevators med hitlåten You’re Gonna Miss Me på sin meritlista. Textraderna ovan är exempel från olika låtar från 1980 års I Think of Demons , hans debutskiva som soloartist som spelades in med kompbandet The Aliens. Samma platta med nästan exakt samma låtar utgavs även som The Evil One 1981 (den titel man ska söka på Spotify med). Producent var en viss Stu Cook, före detta basist i Creedence Clearwater Revival.

Av Roky Ericksons historia att döma får man anta att de skumma texterna om demoner, vampyrer och andra mindre snälla varelser som genomsyrar hela albumet är resultatet av en och annan LSD-tripp, psykisk ohälsa och olustiga behandlingar på mentalsjukhus. Ungefär vid tiden för plattan ska han bland annat själv ha hävdat att han var en utomjording. Om detta själsligt ostabila liv kan man ta del av i dokumentären You’re Gonna Miss Me (2005), där hans bror och mor genomgår en rättstvist om vem som ska vara Rokys förmyndare.

Musikaliskt kan I Think of Demons kategoriseras som hårdare rock, eller varför inte skräckrock som någon beskrev det någonstans på internet. Det är inte alltför svårt att föra tankarna till tidigare Alice Cooper, till exempel skulle Stand for the Fire Demon eller Night of the Vampire kunnat platsa ganska bra jämte låtar som de spöklika Killer och Dead Babies från plattan Killer (1972). Det är i alla fall långt ifrån 13th Floor Elevators-psykedelian, och mycket bättre dessutom. Bortsett från Rokys säregna röst sticker även Duane Aslaksens gitarrspel ut, även om hela The Aliens lir sitter som en smäck. Den enda låten som inte riktigt passar in är Don’t Shake Me Lucifer. Inte för att den skulle vara dålig på något sätt utan för att den är mer party än albumets övriga mer kusliga låtar, lite som en clown på en begravning.

Roky Erickson har influerat en lång rad musiker. Bland andra får man förmoda att Nicke Andersson är ett stort fan då både Entombed och The Hellacopters under hans tid i de båda banden spelade in covers från just I Think of Demons, Night of the Vampire respektive Cold Night for Alligators. Och söker man vidare på internet finner man bra många fler covers och hjärtliga omdömen om Roky Erickson i allmänhet och solodebuten i synnerhet.

Och Roky själv? Ja, av texterna att döma råder det inget tvivel om att han verkligen är en utomjording.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s