Buffalo – Australiens Black Sabbath

Under 70-talet var tillgången på hårdare bra band från Australien minst sagt skral. Rose Tattoo och AC/DC är förmodligen vad gemene hårdrockare kommer på, men sen tar det tvärstopp. Låt mig lägga till ett namn på den listan, nämligen Australiens svar på Black Sabbath. Buffalo föregick AC/DC med ett par år och originalbasisten Peter Wells var den som senare drog igång Rose Tattoo. Bandet bildades ur askan av den mer bluesrock-influerade konstellationen Head i Sydney 1971 och var det första icke-europeiska band som skrev kontrakt med det numera legendariska skivbolaget Vertigo, som även hade Uriah Heep och Black Sabbath i sitt stall. Bandnamnet tog de enligt ett rykte efter att en agent påstått att band som börjar på bokstaven B generellt var mer framgångsrika än andra band. En skapligt idiotisk teori, men bandet letade helt sonika fram en nål och en karta av Australien, stack nålen i kartan och namnet närmast nålen visade sig vara Buffalo. Lite tur kan man tycka, eftersom nålen lika gärna kunnat penetrera mindre kommersiellt gångbara namn som Bing Bong, Bedunburra eller Boodiamulla.

Första albumet Dead Forever… sålde bra, trots att den kommersiella radion i hemlandet i princip svartlistat bandet. Dessutom ansågs omslaget, föreställande en blodig mustaschprydd typ som kikar fram genom ögonhålan på en dödskalle, som kontroversiellt vilket gjorde att en del skivaffärer vägrade saluföra skivan. Att det dessutom fanns en skandalös uppmaning på omslaget som löd ”Play this album LOUD” var naturligtvis fullkomligt oacceptabelt för många. Idén till albumtiteln fick de enligt ett annat rykte under en seans, när Ouijabrädet vid ett tillfälle stavade fram just ”Dead Forever”. Singellåten Suzie Sunshine förärades förresten en riktigt vedervärdig video, även med den tidens mått mätt. I början av 1973 gjorde de två succéartade gig i Sydney som förband till Black Sabbath som senare rosades i lokaltidningarna med bland annat rubriken “Sabbath Blown Offstage”, vilket fick bandet som då funderade på att lägga karriären på hyllan att tänka om och lägga i en ny växel.

Även de två efterföljande albumen hade ganska svårsmälta omslag. Volcanic Rock (1973) pryddes av en naken androgyn varelse ståendes på toppen av en till synes menstruerande vulkan, medan Only Want You For Your Body (1974) stoltserade med ett överviktigt lättklätt fruntimmer lyckligt fastspänt på en medeltida sträckbänk. Också de albumen var svårfunna i skivaffärerna, vilket resulterade i att Buffalo förblev ett undergroundband. 1975 började så det musikaliska förfallet. Medlemmar kom och gick i strid ström och efter påtryckningar från både skivbolag och management om att de borde göra mer lättillgänglig musik, blev de två sista albumen Mother’s Choice (1976) och Average Rock ‘N’ Roller (1977) bleka och tråkiga i jämförelse med sina tre föregångare och bandet valde att slänga in handduken 1977.

På senare tid har Buffalo dock erhållit viss kultstatus som pionjärer inom subgenrer som doom och stonerrock och samtliga skivor återsläpptes i pimpade remastrade versioner så sent som 2006. 2011 blev de omnämnda i Classic Rock Magazine av den legendariske rockskribenten och Kerrang!-grundaren Geoff Barton som det bästa australiska rockbandet någonsin, vilket torde fått en del AC/DC-fans att gnissla tänder. Tidigare i år satte originalmedlemmen Dave Tice ihop en ny sättning av bandet, dock under det modifierade namnet Buffalo Revisited och de har sedan kuskat runt i hemlandet och spelat på bland annat Evil Invaders-festivalen i Sydney, så än är sagan om Australiens hårdaste band inte färdigskriven.

De tre första skivorna är alltså vad man bör kolla upp. Soundet är en blandning av heavy metal, bluesrock, psychedelia och progressiv rock. Finns på Spotify, och skivorna går att inhandla på Record Heaven.

Dead Forever från Dead Forever… (1972)

Shylock från Volcanic Rock (1973)

Dune Messiah från Only Want You For Your Body (1974)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s