Innan Graveyard och Witchcraft… Norrsken!


Enligt ett kvitto som fortfarande ligger kvar i en singelplastficka gick undertecknad lördagen den 28 april 2001 in i hårdrocksskivaffären Static Age i Halmstad, ett av oräkneliga besök i staden åren runt millennieskiftet för att repa in tuffa riff och ha ölkalas. I samma ögonblick som jag med bestämda kliv stegade in i butiken bytte Ylva, damen bakom kassan, musik och satte på något som lät alldeles särdeles skönt för mina öron som nu var ute efter något nytt – och som hittade det i samma ögonblick som tröskeln passerades.

Det som ljudade ut ur högtalarna visade sig vara Norrsken, ett band från Örebro som hade varit aktivt under andra halvan av 1990-talet och släppt en sjutumssingel 1999 med låtarna Armageddon och Little Lady . Det lät mer 1971 än 1971 självt! Riffig, avskalad förr-i-tiden-produktion och bara så förbenat njutningsfullt. Det var i och för sig vanligt med 70-talsretroband, inte minst tack vare stonergenren som ungefär då hade sin storhetstid, men det som skiljde Norrsken från många av dessa var att de i Joakim Nilsson hade en sångare som ju faktiskt kunde sjunga.

Basist i bandet var Rikard Hedlund som tillsammans med Joakim Nilsson nu på senare år fått riktigt hyggliga framgångar genom att fortsätta spela ypperlig retrorock i Graveyard. Trummisen Kristoffer Sjödahl hamnade sedermera i Dead Man medan gitarristen Magnus Pelander släpper plattor med Witchcraft.

Förutom singeln spelade Norrsken också in demon Hokus Pokus och medverkade på tributeplattor till Blue Cheer och Trouble, men åstadkom tyvärr aldrig någon fullängdare. När jag 2002 träffade Magnus Pelander inför en Witchcraft-spelning på Rockstugan i Halmstad berättade han att Norrsken faktiskt hade fått erbjudande om att släppa ett album, men att de redan hade bestämt sig för att lägga ner verksamheten. Synd, men för den som kan konsten att googla eller youtuba litet grand är det enkelt att hitta det de hann spela in under de aktiva åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s