Bang

I början av 70-talet slogs en hel drös band världen runt om att bli det nya, bättre Black Sabbath. Få kom dock ens i närheten av Sabbaths geniala och ganska busenkla recept byggt på musikalitet, originalitet och experimentlusta. Bang är ett av copycat-banden som sticker ut, med en egen liten twist som i slutändan befäster deras existens i musikhistorien. Bandnamnet lär förmodligen ha legat dem lite i fatet. Jag menar… Bang? När jag hör namnet tänker jag på ett gammalt fyllo från min hemstad som vi kallade Bang, som bra i gasen kunde cykla med full fräs rätt in i lyktstolpar och andra massiva objekt, snacka osammanhängande och högljutt med sig själv och vara allmänt störig. Namnet har helt enkelt en negativ klang i mina öron. Hur som haver, Bang bildades under det något bättre namnet The Magic Band i Philadelphia 1969 och bestod av Frank Ferrara (sång/bas), Frankie Glicken (sång/gitarr) och Tony Diorio (trummor). Ett flertal sångare, keyboardister och annat löst folk med diverse suspekta instrument i bakfickan flöt förbi innan bandet insåg att de faktiskt redan satt på grundreceptet som en trio.

1971 öppnade de för The Faces och Deep Purple under en turné och konsertarrangören blev så imponerad att han frågade bandet om han fick bli deras manager. Bandet bugade och bockade, och tack vare hans kontakter fick de en massa spelningar innan de ens hunnit spelat in en endaste ton i en studio. Gruppen hamnade via honom på det välrenommerade skivbolaget Capitol och under 1971 spelade de in vad de hade tänkt skulle bli deras debut. Ett konceptalbum kallat Death of a Country. Capitol tyckte dock att ett svårsmält konceptalbum var en ganska medelmåttig språngbräda för ett nytt band, så albumet skrotades och såg dagens ljus först 2004 när det släpptes på Lee Dorrians skivbolag Rise Above. Gruppen svalde förtreten och släppte sedan i ganska rak följd tre riktigt hyfsade Black Sabbath-pastischer på Capitol mellan 1971 och 1973, innan de försvann in i den proverbiala dimman. Deras största hit, bluesrockiga och lättsmälta Questions från debuten Bang, hamnade 1971 på en respektabel plats 90 på Billboardlistan. De, liksom Black Sabbath och ett otal andra band, anses ha varit med och influerat vad som skulle komma att bli stoner och doom metal i framtiden. Under 2000-talet återuppstod gruppen och har sedan dess turnerat sporadiskt och även spelat in nytt material. Mig veterligt finns de fortfarande därute nånstans i bushen, i en eller annan sättning. Förhoppningsvis har de slutat tro på det stora breaket, men ingen kan ta ifrån dem att de gjorde tre riktigt bra skivor i början på 70-talet. Skivor som just ni bör upptäcka. Finns på Spotify.

Future Shock från Bang (1971)

Idealist Realist från Mother/Bow to the King (1972)

Windfair från Music (1973)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s