The Almighty vs. Alice Cooper: 1-0

1989 släppte Alice Cooper Trash och med hjälp av bland andra låtskrivaren Desmond Child rörde han sig nu snarast i Bon Joviland musikaliskt sett, och fick så givetvis megastora hits med Poison och Bed of Nails. ALLA gillade Alice Cooper! När Hey Stoopid (stavningen av ordet föreslogs av den svenske rockjournalisten Anders Tengner) släpptes 1991 gick det inte att följa upp framgångarna, även om han fortfarande kunde rida en del på vågen från Trash.

På turnén som följde tänkte jag att det äntligen var dags att se honom live. Jag hade i och för sig mest varit ett fan av originalbandet Alice Cooper (räkna med ett inlägg om dem också framöver) men sångaren Alice Cooper solo fick liksom vara bättre än inget. Sagt och gjort, biljetter köptes till konserten i Scandinavium lördagen den 9 november 1991, vilket också var sista spelningen på turnén. På parkeringen köpte jag en alldeles för stor turné-T-shirt men fick tipset av säljaren att tvätta den i 60 grader så skulle den krympa (vilket den inte gjorde, däremot sket sig trycket på plagget som antagligen inte var en officiell produkt. Tack för läxan, kompis!). AliceAlmighty

Alice Cooper gjorde ett OK gig, inte mer. Nog var intrycket att han mest var där för att stämpla in, utföra ett jobb och sen stämpla ut igen för att få åka hem. Det kändes en smula som ”fram med attiraljerna, vifta lite förstrött med ett blodigt svärd och gå igenom rutinerna en sista gång för denna vända”. I sista låten tackade han Stockholm för konserten, vilket passar mindre bra när man står på en scen i Göteborg.

Fast kanske är jag för hård mot Alice Cooper. Kanske är det bara så att intrycket från förbandet som hade spelat en stund innan fortfarande hängde kvar. The Almighty från Skottland hade jag nog aldrig hört talas om innan konserten och tänkte väl mest att man får genomlida dem först innan huvudattraktionen går på, en inställning som verkade delas med många andra på plats. När bandet gick ut på scenen och sångaren Ricky Warwick försökte se en smula tuff ut hördes spridda burop och även en hel del hånskratt, och då hade första riffet inte ens hunnits spelas än.

Nåväl, de öppnade med låten Loaded och lirade så igenom sitt set. Och publiken, som först hade häcklat bandet, reagerade med att bli en aning mer tystlåten och avvaktande i början till att mot slutet av spelningen vara helt på The Almightys sida. Ingen scenshow med rekvisita och häftiga effekter, utan bara ren och skär hårdrock’n’roll från unga, hungriga skottar som kunde skriva trevliga låtar. Det räckte långt den kvällen, längre än Alice Cooper. Under resan hem var det förbandet jag tänkte tillbaka på och väl hemma var det Soul Destruction, plattan de var ute på turné för, som inhandlades snarast. En av få gånger som förbandet gjort ett så stort intryck.The Almighty - Soul Destruction

The Almighty existerade huvudsakligen åren 1988-1996 och spelade förutom som huvudband på egna turnéer även som förband till storheterna Iron Maiden, Motörhead och Megadeth och medverkade på större festivaler som till exempel Milton Keynes. Något riktigt stort genombrott för en bred massa inträffade dock aldrig, trots att Rickys dåvarande fruga Vanessa pushade bandet på Headbangers Ball på MTV. Och kanske var de också lite trötta på harvandet när jag med spelningen från 1991 i minnet såg till att vara på plats när de uppträdde på Hultsfredsfestivalen 1995. De hade bokats in på en av de större scenerna men hade nog passat bättre på någon av de mindre då det knappast var tal om rusning till deras gig.

Det är framförallt nämnda Soul Destruction som är något att ha. Den låter ganska tidstypisk för det tidiga 90-talets hårdrock men håller fortfarande bra till skillnad från en hel del annat från samma period (t.ex. Love/Hate). Ricky Warwicks whiskyskrovliga röst passar utmärkt både till deras machorock och till de obligatoriska balladerna som följer med på plattan. Men bästa låten är ändå Jesus Loves You… But I Don’t (bland annat tack vare skönt baslir av Floyd London) som återfinns på Powertrippin’ från 1993.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s