H. P. Lovecraft

Jag tänkte fortsätta på samma tema som föregående inlägg, nämligen ett obskyrt gammalt band uppkallat efter en för länge sedan död och begraven skräckförfattare. Den här gången Cthulhu-mytologins skapare, H. P. Lovecraft. Skillnaden rent textmässigt mellan dessa och Bram Stoker som jag skrev om i förra inlägget, är att H. P. Lovecraft skrev en del texter byggda på sin namnes berättelser. Genremässigt rör det sig om ambient folkmusik blandat med psykedelisk rock. Hippiemusik för att förenkla det hela. Lite som en blandning av The Doors och The Byrds med spöklika stämmor och ett uppbåd av halvskumma instrument som cembalo, guitarrón, klarinett, blockflöjt och timpani.


Bandet existerade i sin ursprungliga form mellan 1967 och 1969 och släppte plattorna H. P. Lovecraft (1967) och H. P. Lovecraft II (1968) innan de gick skilda vägar. H. P. Lovecraft II, som till stora delar improviserades fram i studion, sägs förresten ha varit den första skiva släppt på ett större skivbolag där samtliga musiker var höga på LSD under inspelningen. 1969 satte trummisen Michael Tegza ihop en ny sättning under det förkortade namnet Lovecraft. De släppte året därpå plattan Valley of the Moon, vilken är lite mer mainstream och ”enkel” med inslag av funk och country i stil med Crosby, Stills & Nash, även den värd att kollas upp. Lovecraft hann dock att splittras redan innan skivan ens var släppt. 1975 satte så Tegza ihop en sista variant som kallade sig för Love Craft. Gruppen frontades nu av en Diana Ross-wannabe vid namn Lalomie Washburn och de släppte skivan We Love You (Whoever You Are). Såvida man inte gillar urtråkig funkrock med inslag av soul och disco bör den undvikas helt.

Debuten finns på Spotify och de två första skivorna samt samlingsskivan Dreams in the Witch House finns att beställa hos bland annat Record Heaven.

The White Ship från H. P. Lovecraft (1967)

Electrollentando från H. P. Lovecraft II (1968)

Blue Jack of Diamonds från H. P. Lovecraft II (1968)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s