Mad Season – Above (1995)

Mad Season AboveRehab förbrödrar. Mike McCready, gitarrist i Pearl Jam, och basisten John Baker Saunders möttes 1994 under en vistelse på just en sådan institution och beslöt sig för att starta ett sidoprojekt tillsammans med Screaming Trees-trummisen Barrett Martin. Om man även kunde få med den omtalat droganvändande Layne Staley från Alice in Chains på sång i ett så sobert band som Mad Season kanske detta skulle kunna ha en mildrande inverkan på dennes missbruk? Nja, riktigt så fungerade det inte; Staley gick förvisso med i bandet men idag är både han och John Baker Saunders döda på grund av onyttiga substanser.

Man hann i alla fall med att spela in och ge ut plattan Above 1995, med hygglig kommersiell framgång dessutom. Inte helt oväntat med tanke på att man hade medlemmar från tre av de då mest kända grungebanden, inklusive Mark Lanegan från Screaming Trees som gästsångare. Ändå låter det inte riktigt som någon av dessa grupper – tack och lov, då det är meningslöst med sidoprojekt som låter likadant som det ordinarie bandet. Fast det är knappast långsökt att tro att plattan bör passa alla de tre bandens fans, och kanske framförallt de som gillar inriktningen som Alice in Chains hade på EP:n Jar of Flies (1994).

Above, med omslaget gjort av Layne Staley själv, är ett tämligen dystert album. Kanske precis vad medlemmarna behövde få utlopp för vid just den tiden i deras liv. Men lika mycket som det är tungsint är det bra, skön musik med en ganska avskalad produktion. Och förmodligen det bästa Layne Staley någonsin har sjungit.

Bandet gjorde en video till River of Deceit , antagligen för att det ansågs vara det kommersiellt mest gångbara alternativet. Men ett par andra låtar som sticker ut lite extra är öppningsspåret Wake Up och Long Gone Day, med sin kontrabas och saxofon. Eller varför inte November Hotel som är en över 7 minuter lång jamsession och som är det enda som låter som om det kunde ha kommit med på Pearl Jams Ten (1992). Albumets sista låt, den drömska och vackra All Alone, är en värdig avslutning som gärna hade kunnat få vara hur lång som helst.

2 tankar om “Mad Season – Above (1995)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s