Jericho – Ethiopia (1972)

Jericho 1972Ibland kan en öppningslåt vara alldeles för bra för en skivas eget bästa. Så är fallet med den israeliska rockgruppen Jerichos enda platta från 1972 och dess första spår, den snyggt arrangerade Ethiopia. Låten är ett 4:30 minuter långt riffkalas där sångaren inte tar sig ton förrän bandet spelat sig halvvägs igenom.

Problemet är att om man antar att öppningsspåret slår an tonen för hur resten av plattan kommer att te sig så misstar man sig här. Efter att låten tagit slut vill man ju gärna ha mer av samma slags häftiga riff, jättetuffa sång och drivande bas som i Ethiopia. Men så blir det inte. Även om det egentligen inte är något fel på de övriga fyra låtarna, så tvärdör skivan när nummer två sätter igång och hämtar sig sedan inte mer. Det låter som två helt olika enheter, första låten – och sedan resten som egentligen borde ha hamnat på ett helt annat och mycket lugnare album. Eller om Ethiopia, som är en av 70-talshårdrockens bästa okända låtar, istället kunde ha hamnat på exempelvis Captain Beyonds självbetitlade debut, även den från 1972, så hade det varit en match made in heaven.

Hela Jerichos platta finns på youtube, men söker man specifikt på Ethiopia dyker det även upp ett klipp från 2011 där man kan se ett gäng äldre farbröder spela låten. Det visar sig att det är några av de gamla medlemmarna i bandet som träffas nästan fyra decennier senare för att lira sina gamla alster. Sevärt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s