Coroner – klurig metal från Schweiz

Det har varit lite väl mycket gubbrock från min sida i de senaste inläggen, så jag tänkte rätta till det genom att tipsa om en klurig trio från Schweiz som fått alldeles för lite uppmärksamhet, nämligen Coroner. Bandet, som för övrigt började sin bana inom musiken som råddare åt Celtic Frost, spelade i början av karriären ganska ordinär speed/thrash men utvecklade sedan en egen stil där de blandade in progrock, teknisk thrash, death metal och på sista skivan Grin flirtade de även med industrimetallen. Har man inget emot den något enformiga och brölande sången så har Coroner mycket att erbjuda för den som gillar hårdare musik med lite finess. “The Rush of thrash metal” har de kallats någonstans, en beskrivning så god som någon. Liksom Rush skrev de variationsrika och intelligenta låtar med ibland ganska tvära kast, utan att för den skull krångla till det alltför mycket.

Bandet bildades 1983 och släppte mellan 1987 och 1993 fem skivor. Klarast lysande stjärnan är definitivt gitarristen Tommy Vetterli alias Tommy T. Baron, som kränger fram hutlöst bra solon jag närmast skulle beskriva som Dimebag försöker spela Malmsteen (eller tvärtom). En neoklassisk gitarrist med lite bångstyrighet och stake med andra ord. Lyssna till exempel på solona i Son of Lilith och Internal Conflicts. Gåshudssolon å det grövsta.

Vanligtvis brukar jag bara slänga upp ett par låtexempel, men denna gången bestämde jag mig för att göra en liten lista över favoritlåtar. Alla skivor utom sista skivan Grin finns att avnjuta på Spotify. Mitt tips är att beta av vad jag tycker är deras absoluta mästerverk, Mental Vortex, och sedan kasta sig huvudstupa över resten.

When Angels Die från R.I.P. (1987)

Masked Jackal från Punishment for Decadence (1988)

Tunnel of Pain från No More Color (1989)

Mistress of Deception från No More Color (1989)

Son of Lilith från Mental Vortex (1991)

Divine Step (Conspectu Mortis) från Mental Vortex (1991)

Semtex Revolution från Mental Vortex (1991)

I Want You (She’s So Heavy) från Mental Vortex (1991, SNORTUNG Beatles-cover)

Internal Conflicts från Grin (1993)

The Lethargic Age från Grin (1993)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s