Quartz – Quartz (1977)

Quartz är ett trevligt litet förbisett band från Birmingham som bildades 1974 under det gräsliga namnet Bandy Legs. 1977 släppte de sitt självbetitlade debutalbum, producerat av självaste Tony Iommi. Skivan är aningen schizofren i sin framtoning, där tung heavy metal blandas med Queen-stuk förgyllt med Jethro Tull-flöjtsolon, hyfsat rak hårdrock och en del harmlösare poprock. Även om Iommi endast står med som producent så är det lätt att tro att han även lagt en del av gitarrerna eftersom gitarristen Mick Hopkins gitarrljud och solon låter extremt Iommiska, speciellt då solot i Street Fighting Lady.

Har man någon gång hört Heaven and Hell med Black Sabbath, vilket huvuddelen av er som läser detta bör ha gjort, så torde man nicka igenkännande när man hör inledande Mainline Riders. Låtarna bygger på samma monotona pumpande basstomme och är snarlikt uppbyggda, vilket får mig att dra slutsatsen att Iommi helt sonika snodde konceptet och byggde vidare på det. Geoff Nicholls (gitarr/keyboard) gick sedermera med i Black Sabbath och är lite av en doldis i hårdrocksvärlden trots att han, förutom Tony Iommi och möjligtvis Geezer Butler (beroende på hur man räknar), är den som varit med längst i Sabbath. Även om han räknades som inofficiell medlem till och från var han med i bandet mellan 1979 och 2004.

På vissa utgåvor av albumet finns även bonusspåret Circles med, en singelbaksida där inga mindre än Ozzy Osbourne och Brian May medverkar. Gillar man den här skivan så bör man också kolla upp resten av diskografin, även om det då handlar om lite rakare hårdrock utan krusiduller. Bandet återförenades förresten 2011 och släppte så sent som förra året en liveskiva. Både denna skivan och den mer NWOBHM-doftande uppföljaren Stand Up and Fight (1980) finns att finna på Spotify.

Mainline Riders

Devil’s Brew

Around and Around

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s