Nirvana 9/4 1994

Kurt Cobain Aftonbladet & Expressen 9/4 1994

Gå idag in på valfri nyhetssida, t.ex. SvD eller DN, och du kan inte missa att det är två decennier sedan Kurt Cobain lämnade jordelivet. Gå in på både en och två musikbloggar så lär du bli varse om detsamma. Gå in på soundsandbeyond.com, samma sak.

Själv plockade jag fram mitt gamla grammofonexemplar av Nevermind (ett exemplar som inhandlades flera år efter Cobains död eftersom plattan ju ändå tycktes spelas för jämnan varje gång man gick på rusdryckskalas, satte på radion eller kollade på MTV åren efter att den givits ut 1991) och tog ur konvolutet fram ett par sparade Aftonbladet- och Expressenartiklar daterade 9 april 1994.

Med utgång från ett längre tidsperspektiv på saken har det ju många gånger påpekats att Nirvana ströp det sena 80-talets och tidiga 90-talets uppburrade posörmetal, men själv har jag tydligen glömt att man redan under samtiden ansåg detta vara ett faktum. Till exempel skrev Expressens Måns Ivarsson: ”Kurt Cobain tog i alla fall kål på den del av rocken som kan symboliseras av Joey Tempest: solariebränna, pudelfrissa och flashiga kläder var plötsligt dödssynder”. Det tackar vi i och för sig för, men frågan är om det ändå inte hade varit dags för den stilen att dö ut oavsett Nirvanas intåg eller inte. När man väl lyckats fluffa upp håret till max, vart ska det ta vägen sedan liksom…?

Nirvanatyckare.I Aftonbladet ägnades en liten ruta åt några till synes slumpvis utvalda tyckare, som av någon anledning hade valts ut att säga sitt trots att flertalet av dem inte ens tilltalades av Nirvana. Som om ogillare skulle vara intressanta när grabben just blåst skallen av sig. Fast åtminstone en av dem, Camilla Henemark, fick rätt i att bandet skulle komma att bli ett kultband. 20 år senare ser man fortfarande då och då fjortonåringar i Nirvana-t-shirts. Och hellre det än t-shirtar med motiv på Warrant, Vixen eller Tigertailz…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s