Billy Squier och karriärdödarvideon

Ta en framgångsrik karriär inom musik med guld- och platinaplattor, placeringar högt upp på Billboardlistan och utsålda konserter under flera år. Inget tyder på annat än fortsatt succé – då plötsligt, mitt under själva framgången med ännu en storsäljande platta och en ny hitlåt, pyser luften ur karriären.

Detta hände Billy Squier i mitten på 1980-talet. Efter att ha spelat i olika konstellationer under 1970-talet, bland annat som förband till KISS under deras framgångsvåg 1977, så gick han solo och släppte 1980 debutplattan The Tale of the Tape och året därefter uppföljaren Don’t Say No. Succén var ett faktum och fortsatte så även med tredje albumet Emotions in Motion från 1982. Bland hitlåtarna kan nämnas The Stroke, In the Dark och Lonely is the Night.

Så kom då 1984 och albumet Signs of Life som innebar fortsatt guld och gröna skogar och singeln Rock Me Tonite som blev Billy Squiers största hit. Men paradoxalt nog är videon till låten allmänt betraktad som slutet på hans karriär så som den varit fram tills dess. När den började sändas på TV inträffade något med populariteten redan under den då pågående turnén. Från att i vanlig ordning ha spelat inför utsålda hus kom det mindre och mindre publik till konserterna allt eftersom turnén fortlöpte, något som skylldes på just Rock Me Tonite-videon.

Så vad var det då som gick galet? Tja, Billy Squier var ju egentligen en typisk cool rocksnubbe med långt hår och en gitarr i högsta hugg. Möjligen skulle man idag inte fundera lika mycket över det, men för tre decennier sedan funkade det inte för en fräsig rocker att vara med i en rosaskimrande video föreställandes honom i full färd med att göra sig i ordning för en natt ute på stan, omaskulint dansandes och åmandes på golvet på ett inte så lite fjompigt vis. Av någon anledning blev Rock Me Tonite av somliga elakt kallad Cock Me Tonite. Och där tog den framgångssagan slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s