Plus – The Seven Deadly Sins (1969)

Det här är ett tidigt exempel på fenomenet ”rockopera”, ett fenomen som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Säger någon att en skiva är en rockopera gillar jag den utan att ens ha hört den. Eller åtminstone fram tills jag har hört den. En riktig rockopera utlovar ett musikaliskt äventyr där det händer mycket och ibland är rätt tvära kast mellan olika genrer. Lite som musikens svar på Indiana Jones, Star Wars, Sagan om Ringen… eller Spy Kids. Ibland blir det väldigt rätt och ibland blir det väldigt fel med andra ord. Plus01 Att ens försöka beskriva detta smått briljanta och extremt schizofrena mästerverk på ett adekvat sätt är nästintill omöjligt. Det här är galenskap som måste höras för att förstås och sedermera uppskattas. Men jag gör ändå ett tappert försök. The Seven Deadly Sins är ett verk uppenbarligen byggt runt de sju dödssynderna. Texterna lämnar en hel del att önska vilket ni lär märka, men rent musikaliskt är det här en riktig pärla. Under 36 magnifika minuter avverkas genrer på löpande band. Psykedelisk 60-talspop, klassisk musik, sakral munksång och opera blandas med hårdrock, jazz, progrock, 50-tals doo-wop och dissonant skräckfilmmusik som kunde vara hämtat från Psycho eller Omen. Det låter lite som om Ziggy Stardust-David Bowie, The Who och Beatles jammar med Tony Iommi, Meat Loaf och tidiga Alice Cooper, för att då och då bli abrubt avbrutna av Fläskkvartetten eller en smått berusad Vincent Price som predikar om synder på ett väldigt Gandalfigt vis. Grisbrötig Hammondorgel, finstämd cello, kyrkorgel och Hitchcock-skrikiga fioler samsas med mer traditionella rockinstrument och allt är iklätt en passande men aningen maläten 60-talsskrud, vilket inte är konstigt med tanke på när den släpptes. Då och då gnäller en undernärd bebis i bakgrunden eller om det kan vara en skadeskjuten killing. Ingen lär längre veta. Jag har sett en del kommentarer på nätet som kallar skivan en kopia av Jesus Christ Superstar eller menar att den åtminstone skulle rida på popularitetsvågen som den skapade. Min google fu säger mig att Jesus Christ Superstar (med en ung Ian Gillan på sång för övrigt och som definitivt också bör kollas upp) släpptes 1970. Min google fu säger mig vidare att den här skivan släpptes 1969. Rätta mig gärna om jag har fel.

Men det som gör den här skivan briljant i slutändan är ändå låtarna…eller låtidéerna, för ibland går det lite väl fort mellan styckena. Ett dubbelalbum hade förmodligen krävts för att alla idéer och låtar skulle komma till sin fulla rätt och kunna bre ut sig ordentligt, men sådana kostade ohyggliga summor på den tiden. Således svävar detta mästerverk fortfarande i limbo, i stället för att ha klassikerstatus idag.

De enda musiker som nämns på konvolutet är Max Simms (bas), Tony Newman (gitarr) och Mike Newman (trummor). Vilket känns aningen tunt. Hälften av låtarna är skrivna av bröderna Newman, resten av producenterna Simon Napier-Bell och Ray Singer (som även tillskrivs Johann Sebastian Bach-stölden Gloria in Excelsis – ”Toccata”). Som tekniker nämns även en viss Andy Johns och jag ger mig fanken på att han hade en rätt stor del i tillkomsten av verket. Vilka resten av de medverkande var är höljt i evigt dunkel. Och för mig gör det skivan ännu mer spännande. I vilket fall som helst förtjänar den här skivan er fulla uppmärksamhet under 40 minuter. Se det som en lektion i svunnen sonisk galenskap och ta de fyra sista minuterna av lektionen till att förundras och begrunda vad ni just hört.

Gluttony: “Something is Threatening Your Family

Lust: “Maybe You’re the Same”

The Seven Deadly Sins (hela jämrans skivan, med en del enerverande och oförklarliga pauser)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s