Råg i Ryggen – s/t (1975)

Råg i Ryggen 1975”Brommas Uriah Heep”, så har Råg i Ryggen skämtsamt men ändå ganska träffande beskrivits av gitarristen Dante Holmberg. Båda banden spelade progressiv rock och hade ungefär samma uppsättning, dock var Uriah Heep snäppet vassare musiker och hade framförallt en bättre sångare i David Byron än vad Råg i Ryggen hade i Jonas Warnerbring.

Råg i Ryggen släppte en självbetitlad debut-LP 1975 men fick därefter inte förnyat förtroende från skivbolaget för att göra någon uppföljare. Plattan sålde inte något vidare då den kom men har långt senare fått kultstämpel och blivit återutgiven på både CD och vinyl.

 

1990-talsåterutgåva på vinyl. På konvolutet står endast bandnamnet och låttitlarna, i övrigt ingen mer information.

Det är långt ifrån en helgjuten produktion och av de sju låtarna är fyra rena bagateller. Men med tanke på att hela albumet finns för gratis betraktande på både Spotify och Youtube kan det vara värt att kasta ett öra på de starka spåren: Det kan väl inte vara farligt, Jan Banan och Queen of Darkness (även om de borde ha hållit sig undan engelskan och bara sjungit på modersmålet). Framförallt Jan Banan med sin fåniga text och dess nödrim borde förtjäna svensk klassikerstatus vid det här laget.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s