Anders Tengner – Access All Areas (2011)

”Det är många i min omgivning som under åren påpekat att jag hade världens bästa jobb. Och visst låg det något i det. När förstaklassflyg, limousiner, hotellsviter, gourmetmiddagar och storslagna fester i västvärldens metropoler inramade arbetstiden som bestod av personliga möten med världens största rockartister hade det varit förbannat dumt att klaga.”

Anders Tengner borde de flesta läsare av bloggen känna till någorlunda. Tillsammans med Pär Fontander och Martin Carlsson finns det få som gjort så mycket för att sprida kunskap om den hårdare musiken i Sverige. Han började sin journalistbana redan som fjunig tonåring när han följde The Runaways runt i Sverige i egenskap av fanclub-representant i slutet av 70-talet. Sedermera blev han skribent för tidningarna OKEJ och Rocket som får ses som föregångare till de mer renodlade svenska hårdrockstidningarna Heavy Mental, Sweden Rock Magazine och Close-Up Magazine. Utöver sin roll som journalist har han även varit programledare för bland annat Metalljournalen och Metropolis, men snackar man TV är han nog mest känd för det här inslaget, där han grillades av Siewert Öholm i ett oerhört vinklat inslag i SVT:s Svar Direkt, rörande den obeskrivligt vederstyggliga gruppen ”VASSP”. (Hela inslaget finns för övrigt att se här.)

AndersTengner01

Access All Areas är lite av en självbiografi, samtidigt som den avhandlar möten och bakom kulisserna-upplevelser med några av hårdrockens legendarer. Som hängiven OKEJ-läsare när det begav sig så kommer jag fortfarande ihåg bråkdelar av en del intervjuer, speciellt de som gjordes i egenskap av rått-pseudonymen Johnny O’kej, där man fick reda på lite under bältet-grejer. Större delen av boken utgörs dock av tidigare opublicerade snaskigheter som hur Tengner lyckades somna under en intervju med Ritchie Blackmore, Ian Gillans tankar om otrohet under turné, Cliff Burtons sista dag i livet (där OKEJ fick sista intervjun någonsin) och hur det kom sig att Phil Lynott lade bas på en Heavy Load-låt. Skojiga Spinal Tap-historier är det också gott om, som vad Ian Paice gjorde en gång när dasspappret var slut och vad som var Ian Hauglands främsta partytrick. Att livet som journalist inte alltid är en dans på rosor får man sig också till livs via möten med allehanda uppblåsta egon (Glenn Hughes, Yngwie Malmsteen, Ritchie Blackmore, Don Dokken, Jon Bon Jovi, etc.) och berättelser om pissmissiler i fotodiken, m.m. Och då har jag bara skrapat på ytan.

Tengner skriver engagerat och insatt även om en del slarvfel sticker i ögonen på en stavfelsallergiker som undertecknad. Guns N’ Roses låt Nightrain skrivs som Night Train, ordet ”line-upet” förekommer rätt flitigt och ”trashmetal” benämns som genre, vilket gränsar till tjänstefel. En del störande översättningsfel förekommer också, Ozzy Osbourne säger t.ex. i en intervju: ”Det hade varit osmakligt att rida på hans död”, om Randy Rhoads. Bruce Dickinson (Iron Maiden) säger i en annan: ”I USA måste vi ta med oss egen scen också. Det blir sex truckar”. Svenska och engelska blandas dessutom ibland på ett störande vis, som ”1991 var money fortfarande knappast the object”, ”Jag cashade in mileage från TWA som jag regelbundet flög med” och ”Han scorade direkt”. Fler foton hade heller inte skadat, gärna insprängda i texten så man slapp bläddra fram och tillbaka som en byfåne. Bortser man från dessa petitesser så är det här obigatorisk läsning om man är det minsta intresserad av lite tyngre musik och det är inte utan att man då och då måste lägga ifrån sig boken i ren avundsjukeångest över vad Tengner faktiskt varit med om. Har man minsta intresse av den hårdare musiken eller musikjournalistik i det stora hela så är den här tegelstenen (> 450 sidor) självklar lektyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s