Trick or Treat (1986)

Trick or Treat 1986Det finns både en och två filmer med Halloweentema, Trick or Treat från 1986 är en i mängden. Filmens hårdrockstönt Eddie är mobbad i plugget men det som gör att han ändå står ut är jättetuff metalmusik, och särskilt då den store rockhjälten Sammi Curr som han brukar skriva brev till. Sammi var själv utstött när han gick i samma skola som Eddie en gång i tiden. Det är framförallt den prydlige och populäre coolingen Tim och hans gäng som är på Eddie och gör livet surt för honom. Tänk om Eddie kunde ta ut hämnd på dem, visst hade det känts bra?

När Sammi Curr omkommer i en eldsvåda blir Eddie nedslagen, men tack vare den lokale diskjockeyn Nuke får Eddie en vinylplatta med Sammis sista inspelningar. När han spelar skivan baklänges (dolda budskap på hårdrocksalbum var ett hett ämne under 1980-talet) får han först ett meddelande riktat personligen till sig själv om hur han ska ge igen på sina plågoandar, men leder senare till att Sammi Currs bittra och hämndlystna spöke återuppstår varje gång skivans musik spelas upp. Eddie som inledningsvis uppskattar Sammis hjälp måste nu istället stoppa honom från att göra för mycket skada.

Charmig story, eller hur? Nåja, Trick or Treat (fånigt översatt till Tysta blodiga natt på svenska) är inte fullt så fruktansvärt pjåkig som det kan låta. Den inleds intresseväckande men spårar tyvärr ur ju längre man tittar. Några faktorer väger ändå upp och gör den åtminstone sevärd, som till exempel att Ozzy Osbourne spelar en hårdrockshatande och moraliserande pastor, vilket är en alldeles underbar roll med tanke på hur jagad han var vid ungefär samma tid i verkliga livet av just sådana personer som den han gestaltar här.

Filmmusiken ligger också på plussidan. Fastway, med medlemmar som före detta Motörheadgitarristen Fast Eddie Clark och Dave King, som långt senare hamnade i Flogging Molly, står för det mesta av musiken och gör det helt OK. Soundtracket har släppts på både LP och CD, för att inte tala om Internets lättillgänglighet, och är väl värt att kollas upp. Kanske faller det i smaken.

Även Gene Simmons har en liten roll som diskjockeyn som ger Eddie Sammi Curr-skivan, vilket man slår på stora trumman för när filmen ska säljas in, men det är en så liten roll att den knappt är värd att nämnas. För många nördiga KISS-fans kan förstås inget inhopp vara för litet dock…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s