Philip Lynott: Still in Love With You (2014)

still in loveSom vi ju alla vet är det en allmänt vedertagen sanning att irländska Thin Lizzy under framförallt åren 1975-79 är det bästa som någonsin hänt musikvärlden, ett obestridligt faktum som tål att upprepas. Hade du däremot frågat James Hetfield och Cliff Burton så skulle de båda antagligen ha svarat att det är de tidiga plattorna, det vill säga från 1971-73 när bandet var en trio med Eric Bell på gitarr, som var the hottest shit. Hetfield skulle gärna vilja göra en cover på Honesty is no Excuse från 1971 års självbetitlade debut-LP, medan Cliff Burton tydligen ska ha varit ett stort fan av framförallt albumet Shades of a Blue Orphanage från 1972 (enligt undertecknad det närmaste Thin Lizzy kom att frambringa en plump i diskografin). Intressant är att de båda unga thrashslynglarna faktiskt lyckades träffa Phil Lynott 1984 och då få varsitt exemplar av en av hans diktsamlingar.

Ovanstående Metallica-relaterade uppgifter finns med i den i november utgivna boken Philip Lynott: Still in Love with You, som gjorts av samma team som låg bakom utställningen med samma namn som ägde rum i Dublin under 2011-2012, det vill säga den irländska tidningen Hot Press i samarbete med mamma Philomena Lynott. Precis som med visningen är det inget hafsverk utan genomarbetat med en hel del nytt stoff och ett stort antal bilder i ett A4-format på över 250 sidor. Boken kan sägas vara en förlängning av utställningen; mycket av det material som visades upp där återfinns här i bildform, såsom skivomslag, handskrivna texter, affischer, personliga fotografier och dokument av olika slag.

Många personer i bandets närhet har bidragit med sina historier, och som vanligt i sådana här sammanhang får man ännu en gång läsa sådant som man har fått ta del av i andra källor. Till exempel får man återuppleva Brush Shiels redogörelse för hur Phil Lynott fick lämna det gemensamma bandet Skid Row som han var sångare i, för att därefter lära sig att lira bas och bilda Thin Lizzy. Både Hetfields, Shiels och en del andras uttalanden känns alltså bekanta sedan förut, så högst troligen är inte alla utsagor exklusiva för boken. Dock finns här ändå tillräckligt många nya och intresseskapande perspektiv från personer som inte medverkat i tidigare böcker och dokumentärer, som till exempel Gale Claydon, Phil Lynotts mångåriga flickvän från tiden innan och i början av bandets karriär (Gale som för övrigt omnämns i Look What the Wind Blew In). Samtidigt kan man notera att vissa personer inte medverkar alls, som bland andra Phil Lynotts fru Caroline eller något av hans tre (kända) barn Sarah, Cathleen och den länge hemlige sonen Macdaragh Lambe. Just döttrarna har mig veterligen aldrig varit med i något större officiellt sammanhang där de diskuterat sin far.

Philip Lynott: Still in Love With You finns för närvarande bara att köpa via Hot Press egen sida, något som undertecknad kan gå ed på fungerar alldeles utmärkt. Är du ett fan så är boken ett givet köp. Gillar du däremot inte Thin Lizzy borde du bli generad och börja med det snarast!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s