Neon Rose – Reload (1975)

neon roseNeon Rose från Stockholm lär ha varit bland de första svenska hårdrocksbanden som sjöng på engelska. De låg heller inte på vilket skitbolag som helst utan på Vertigo, samma bolag som gav ut storheter som Black Sabbath och Uriah Heep för att bara nämna några. Tre plattor mäktade bandet med att ge ut under åren 1974 och 1975, varav de två första inte var särskilt märkvärdiga. Tredje albumet Reload däremot, där hade alla bitar fallit på plats och var i högsta grad märkvärdigt – men vid det laget var medlemmarna tydligen så tjuriga på varandra att det inte blev några fler skivsläpp.

Som Thin Lizzy-fan undrar man om inte Phil Lynott & Co, som vid den tidpunkten också låg på Vertigo, lät sig inspireras en smula av Neon Rose när de gjorde Jailbreak-plattan från 1976, det vill säga året efter Reload. Lyssna från 0:53 i Night Birds och jämför sedan med Warriors runt 3:15. Helt konspiratoriskt långsökt är det nog inte.

Det finns en video inspelad till Dead Eyes, per automatik ett bra val i och med att hela plattan är helgjuten. Men det är ändå tre andra spår som sticker ut extra mycket: The Race for Knowledge, A Smell of Death och albumets titellåt (med det underbara basliret efter introt). Alla tre låtarna är föredömligt arrangerade med sina omväxlande hårda och mjuka partier. Lyssna och njut av den svenska hårdrockens begynnelse!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s