Death Wolf – Death Wolf (2011)

DeathWolf01
Dags för lite übertrevlig och ultramodern skräckpunk på bloggen. Ultramodern är kanske att ta i men det är hög tid för lite musik från detta århundradet i alla fall. Death Wolf bildades som ett Misfits/Samhain-coverband runt millennieskiftet av Morgan Håkansson (Abruptum, Marduk) som än idag är bandets kreativa motor. De lystrade mellan 2000-2010 till namnet Devils Whorehouse under vilket de släppte två fullängdare och två EP som genremässigt landar mellan tung hårdrock och slamrig, vesselkvick (men ofta otajt) och stundom lo-fi-producerad skräckpunk. Förstlingsverket, EP:n The Howling (2000), bestod av hälften originallåtar och hälften Misfits/Samhain-covers som låter så likt originalen att det ibland är svårt att höra skillnad även om BPM:en trissats upp. Eftersläntarna i Devils Whorehouse-diskografin låter även de som nämnda band men produktionen, musikaliteten och originaliteten höjs ett snäpp för varje släpp (häpp!).

När de började skriva material till vad som var tänkt att bli Devils Whorehouses tredje fullängdare hade de frångått sitt ursprungliga koncept så pass mycket att en omstart under ett nytt namn kändes nödvändigt. Den plattan blev då istället Death Wolfs självbetitlade debut och nu även ämnet för det här inlägget. Varför jag valde just den plattan är helt enkelt därför att det är den jag hittills plågat ihjäl flest öronflimmerhår med. Dessutom är den sanslöst bra. Det går fortfarande att dra paralleller mellan Death Wolf och Glenn Danzig-relaterade band men stölderna är numera mer subtila. Den stora skillnaden gentemot Devils Whorehouse-materialet är att de numer låter mer metalliska, argsinta och framför allt originella jämfört med det mer slarvigt punkiga intrycket från fordom. Texterna handlar (till skillnad från Morgan Håkanssons andra huvudprojekt Marduk som beskriver krig så till den milda grad att de blivit kallade nazistsympatisörer) till stora delar om nordisk mytologi, existentialism, religion och diverse andra djupa ämnen.

Snackar vi ljud så låter gitarrerna som nygräddade frasiga Dokken-våfflor som slungats upp i ett Left Hand Path-stinkande åskmoln, basen brötar på precis lagom mycket utan att ta alltför mycket plats i ljudbilden och trummorna låter till skillnad mot förr riktigt jävla snortajta. Produktionen låter modern utan att det känns som att Max Martin suttit bakom mixerbordet. Återstår då sången att dryfta. Första sångaren Zwedda som var med fram till 2003 lät mer eller mindre som Glenn Danzigs hyfsat onda men ganska mediokra tvilling. Efterträdaren Valentin “Maelstrom” Mellström har utöver en egen unik skarp röst och en övernaturlig Danzig-dito också en skitförbannad Ralf Gyllenhammar (Mustasch) samt en melankolisk Ian Astbury (The Cult) att plocka fram i sin repertoar och har således hyfsat mycket mer bredd i registret.

Death Wolf är en alldeles utmärkt blandning av underbart enfaldiga, aggressiva och ettriga tvåminutersdängor och längre mer komplexa, återhållsamma och nattsvarta doompärlor. De två uppföljarna II: Black Armoured Death (2013) och nyligen släppta III: Östergötland (2014) fortsätter utvecklingen mot ett eget unikt sound och Glenn Danzigs skugga över Death Wolf blir allt svagare. Gott så. Jag vill hävda att Death Wolf är vårat egna Kvelertak, fast de inte fått sitt stora break än. Utöver de givna Danzig-relaterade refenserna låter de onekligen Kvelertakiga med korta och aggressiva nedslag i Motörhead- och Ministrymyllan på den här plattan och även framledes. Ett riktigt horrorskönt band som Alex skulle ha sagt till sina droogisar.

Youtube var i det närmaste barskrapat på Death Wolf-material; någon tafflig intervju av en starstruck tysk med grotesk cykelstyremustasch här, någon delirium tremens-filmad livefrekvens med grötigt ljud där. Så jag tankade upp fyra låtar från plattan och plussade på med en femte som verkar vara deras enda professionella video till dags dato.

Death Wolf finns på Spotify
Liksom Devils Whorehouse

Ironwood

Circle Of Abomination

Morning Czar Shineth

The Other Hell

Wolfs Pallid Sister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s