…And Justice for Art: Stories About Heavy Metal Album Covers (2014)

andjusticeforartTuff hårdrock är inte bara till för att lyssnas på, man kan titta på den också. Om man växte upp och dessutom var musiknörd under 1970- och 80-talet var LP-konvoluten en lika självklar del av upplevelsen som själva musiken. Man gick in i en så kallad skivbutik, bläddrade bland albumen och om man då ramlade över ett okänt band så dömde man boken efter omslaget så att säga; med andra ord var det så att om omslaget var skithäftigt så var det en större sannolikhet att man gick bort till disken och bad att få lyssna lite på alstret – och på ett enda ögonblick hade man kanske upptäckt ny musik att njuta av. Sedan gick man hem och studerade den nyinhandlade förpackningen mer noggrant samtidigt som de coola riffen och dundrande trummorna dånade ur högtalarna.

Ett annat scenario kunde vara när man inte bara redan kände till favoritbanden utan även deras konstnärer och då var spänd av förväntan inför varje nytt skivsläpp, inte bara för musikens skull utan även inför hur konvoluten skulle komma att se ut. Bland många kända konstnärsnamn kan här nämnas Roger Dean som knåpade ihop konvolut åt exempelvis Yes, Uriah Heep och Budgie, Jim Fitzpatrick som målade de flesta av Thin Lizzys omslag och så givetvis Derek Riggs som länge jobbade för Iron Maiden och var upphovsman till deras maskot Eddie.

Det finns ju redan ett oräkneligt antal rockbiografier som handlar om hur en massa häftiga grupper har kommit till, hur de har skrivit sina låtar, hur de har spelat in sina plattor, hur de har hinkat öl och snortat sönder sina näsor, hur de har satt på sina groupies och hur de har blivit osams för att slutligen splittras. Tänk om någon också bara kunde kläcka idén att skriva en hel bok som behandlar arbetet bakom skivomslagen, från tanke till färdig produkt? Eller tänk om det rentav redan finns en sådan bok utgiven? Tja, det finns det ju faktiskt.

För egen del upptäcktes …And Justice for Art: Stories About Heavy Metal Album Covers som av en ren händelse i flödet på olika sociala medier. Ramon Oscuro Martos, mannen bakom projektet, har egenhändigt gett ut boken och spridit informationen om den på Internet så gott han kunnat. Hör du till den kategorin av musikälskare som beskrivs i inledningen så kan det här verket med 60 olika skivomslag representerade vara av intresse. Författaren har intervjuat både konstnärer och bandmedlemmar och spenderar i de flesta fall fyra sidor per artist och utvalt omslag på att gå igenom hur processen har gått till. Bland de band vars konvolut omnämns finns till exempel äldre rävar som Black Sabbath, Rainbow, Metallica, Motörhead och Slayer, men även aningen yngre förmågor som Opeth och Katatonia.

Lite kritik dock för texten på baksidan där det står att ”Each chapter covers the story of a particular artwork to the most ridiculous level of detail.” Detta är helt enkelt att lova för mycket, vilket gör att förväntningarna blir lite för högt ställda om man nu verkligen tror att det blir ”löjligt” detaljerat. Men ändå, detta är ett riktigt hyggligt koncept och förhoppningsvis banar det väg för fler liknande böcker!

…And Justice for Art – Officiell hemsida
…And Justice for Art – Officiell Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s