The Adventures of Ford Fairlane (1990)

AdventuresOfFordFairlane

Vince Neil försökte sig på en karriär på vita duken precis som många andra musiker. Problemet var att han helt saknade talang för skådespeleri. I egenskap av übernördigt Mötley Crüe-fan vet jag att han fick en liten roll i Polisskolan 6 – Går under jorden. Vinces scener blev dock rättvist bortklippta i slutändan, men jag har dem arkiverade på en VHS i nån låda. Jag hittade dock en del av inspelningen på Youtube.

Det blev istället i The Adventures of Ford Fairlane som Vince debuterade som ”skådespelare”. Ingen talroll den här gången, men hela intrigen bygger på det förmodade mordet på Vinces karaktär Bobby Black. Jag har förmodligen sett den ett tvåsiffrigt antal gånger genom åren och större delen av handlingen ligger fortfarande i baksätet och letar febrilt efter trepunktsbältet. På ett bra sätt. The Adventures of Ford Fairlane är i grunden en suverän, hyfsat smart och fartfylld actionkomedi regisserad med en jefla sisu av finnen Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger, The Long Kiss Goodnight). Skulle man göra en nyinspelning idag vetefan var man skulle hitta en ny Andrew Dice Clay. Det går bara inte. Han är ett unikum i samma klass som Denis Leary, Sam Kinison och Jim Carrey. Han är själva nidbilden av ”The Italian New Yorker”.

“So many assholes… So few bullets…”

Resten av rollistan upptas av legendarer som Wayne Newton, Priscilla Presley, Robert ”Freddy Krueger” Englund och Ed ”Al Bundy” O’Neill. Tillhör man MTV-generationen lär man känna igen torrbollen Kurt Loder och har man monokeln rejält fastkilad i ögonhålan lär man även känna igen bandet bakom Vince Neil; Randy Castillo (Lita Ford, Ozzy Osbourne, Red Square Black, Mötley Crüe), Carlos Cavazo (Quiet Riot, Ratt) och Phil Soussan (Ozzy Osbourne, Billy Idol, Beggars & Thieves). The Adventures of Ford Fairlane är en redig hårdrocksrulle med samma pliktkoll som Spinal Tap, School of Rock och Trick or Treat och borde ha sin naturliga plats i varje hårdrockares hjärta (och DVD-hylla).

“Conversation with Zuzu Petals was like masturbating with a cheese grater: slightly amusing, but mostly painful.”

Gillar man 80-talsmusik och manschauvinistisk humor ofta riktad under bältet garnerat med alldeles nödvändiga oneliners i bästa Schwarzenegger-stil lär man älska den här filmen. Andrew Dice Clay passar som handen i handsken i huvudrollen. Så jävla vidrig, cool, underbar och överdriven på samma gång. Lite som om John Travoltas karaktär i Grease rumlat runt i buskarna med John Travoltas karaktär i Pulp Fiction och trökat ut en obstinat avkomma med en cigarett mer ofta än inte guppande i mungipan. Enda minuset står Gilbert Gottfried för. Ingen frisk människa i världen står ut med Gilbert Gottfried i mer än tio sekunder.

“Johnny was the only guy who could out-disgust me. When we were kids we had gross-out contests. I coughed a pile of phlegm on a table, he said ”nice try” and pulled out a straw…”

Soundtracket är också värt att nämna, detta är ju trots allt en musikblogg. Mötley Crüe bidrog med Rock ’n’ Roll Junkie, Billy Idol med Cradle of Love och Queensrÿche med Last Time in Paris. Största utropstecknet stod dock Richie Sambora för med Jimi Hendrix-covern The Wind Cries Mary. Här bevisade han att han kunde stå på egna ben och faktiskt även klå chefen på fingrarna vad gäller sången. Spola fram till ungefär hälften och det står utan tvivel: Sambora var överlägsen Jon röstmässigt, vilket lär ha svidit rejält i Jon Bons ego. Därav deras långtida hatkärlek till varandra, månne? Soundtracket innehåller dessutom en suverän cover på Yardbirds I Ain’t Got You med Andrew Dice Clay på sång och med aningen modifierad text. Säga vad man vill, men nog piskar den det stelbenta originalet rejält?

 “1969 Fender Stratocaster, original pick-ups, maple neck, strung upside down for a left-handed motherfucking genius, Jimi Hendrix.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s