Behemoth: Devil’s Conquistadors (2014)

BehemothNästan 500 sidor information om ett av de hårdaste, tuffaste och bästa metalbanden de senaste två decennierna, det måste väl ändå vara för bra för att vara sant? Ja, lite är det nog det, i alla fall om du vill att biografier ska komma till skott och inte ordbajsa i all oändlighet.

Den officiella Behemoth-biografin Devil’s Conquistadors, skriven av Lukasz Dunaj, är till stora delar utformad som ett intervjureportage i en hårdrockstidning där många i bandets närhet från nu och då har fått komma till tals, vilket i sig kan vara positivt när man ska teckna ett porträtt. Men där andra tidningar och biografier hade gått in och sållat bland stoffet, så förefaller det här som att man låtit precis alla långa utläggningar om allt och ingenting från bokens intervjuoffer passera tryckeriet. Allt är ju faktiskt inte intressant eller ens relevant. En annan brist, som lyckligtvis inte är lika tidsödande, är översättningen från polska till engelska, som gärna hade fått göras av någon mer bevandrad i det engelska språket.

Är då Devil’s Conquistadors inte en läsvärd bok? Klart den är, Behemoth har gått från polsk tonårsunderground till nästintill internationell mainstreamframgång och att få ta del av denna historia är utförandet till trots fascinerande. Att lyckas i musikbranschen är svårt nog för de band som redan befinner sig i musikaliskt bättre bemedlade områden, jämfört med att börja från noll i Polen på 1990-talet. Sedan är förstås ingen hårdrocksbiografi komplett utan en stor portion anekdoter från turnélivet och möten med publik och andra band, vilket det finns gott om i Devil’s Conquistadors. Bland de nämnda finns till exempel svenska Dissection och Deicide från Florida. Just i fallet med Deicide och frontmannen Glen Benton berättas det om dennes fäbless för att använda sin egen avföring till att göra små ”konstverk” av, som sedan lämnas lite överallt i turnébussen för andra att upptäcka… Mysigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s