Dizzy Mizz Lizzy – Forward In Reverse (2016)

I Sounds and Beyonds barndom, det vill säga för cirka fyra år sedan, skrev jag ett inlägg om ett sällan omskrivet band från Danmark som lyckades bli profeter i sitt eget hemland för sisådär tjugo år sedan. Dizzy Mizz Lizzy var deras namn, de är fortfarande profeter i sitt hemland och har fortfarande inte fått en egen sida på svenska Wikipedia, vilket fortfarande är skandal. Och svenska musikskribenter skiter ju fortfarande i bandet, så…

Jag upptäckte först för någon månad sedan att Dizzy Mizz Lizzy gjort ett comebackalbum i april 2016, och då undrar man ju vad våra kunniga musikskribenter egentligen pysslar med. Nog för att mainstream-hårdrocksbanden ignorerats genom tiderna i den vanliga pressen, men här snackar vi om Danmarks största hårdrocksband under 90-talet. Jag är hyfsat bitter vad gäller Dizzy Mizz Lizzy, ett band som borde åtnjuta Europe-triumfer vid det här laget. Eller kanske Volbeat-triumfer eftersom vi snackar om ett danskt band. Danmark har ju haft sina storheter och många har också letat sig in på svenska listor. Olsen Brothers, Pretty Maids, Gasolin’, o.s.v. men i stort sett vet ingen i Sverige vilka Dizzy Mizz Lizzy är. Fortfarande.

Det som stör mig mest är att varken Sweden Rock Magazine eller Close Up, våra största hårdrockstidningar i Sverige uppmärksammat att ett av nordens största hårdrocksband gjort comeback. Frågan är varför? Det är mycket på grund av denna fråga (och många, många fler) som jag fortfarande tycker att Sounds and Beyond har en given plats på webben, som en röst för något okänt som behöver lyftas fram i ljuset. Ändå var det från en svensk tidning jag fick tips om Dizzy Mizz Lizzy 1995, nämligen kortlivade hårdrocksblaskan Heavy Mental. Sedan dess har jag inte läst ett ord om bandet inom våra gränser och det måste fanimej bli ändring på det nu!

Bakgrundshistorien bakom Dizzy Mizz Lizzy finns att läsa här, i mitt inlägg från november 2013 för er som missat det och nya plattan Forward in Reverse är som att forslas tillbaka till mitten av 90-talet. I det stora hela har inte mycket förändrats, vilket är både underligt och suveränt på samma gång. Tim Christensen skriver fortfarande större delen av musiken, sjunger precis likadant, fast kanske något bättre (!) och behandlar guran precis som den gitarrgud han är. Dessutom är basisten Martin Nielsen och trummisen Søren Friis precis lika snortajta som alltid. Allt är nästan som om tiden stått still sedan mitten av 90-talet, fast med lagom mycket nyheter för att det inte ska kännas som överkvalificerade demos från storhetstiden.

Skillnaden gentemot de två 90tals-plattorna ligger också i att det låter tyngre stundvis, vilket inte är konstigt om man ser till Christensens inspiration inför nya plattan, vilket var bay area-thrash i stil med Slayer och Megadeth. Man hör definitivt vissa thrash-influenser i riffen om man har öronen på skaft, men samtidigt kunde ju inte Dizzy helt plötsligt bli ett bay area-thrashband med tanke på deras historia även om det vore asfräckt, men man hör det i många av riffen. Även texterna är mer slipade och giftigare än de var förr, men det låter jag er upptäcka själva. Något som frångår de två föregående albumen är att Forward in Reverse innehåller flera instrumentala stycken, varav Mindgasm är en riktig juvel. Megafet och faktiskt lagom mycket Mastodon-minnande både till titel och sound.

Något annat jag inte snuddade vid då för knappt fyra år sedan, var deras omslag. Alla undrar såklart vem flickan på omslagen är. Det är Vera, den äldre systern till Tim Christensens mormor som dog i yngre tonåren av tuberkulos. Snackar man metal-maskotar så tycker jag Vera klår de flesta andra eftersom hon har en verklig och tragisk bakgrundshistoria och dessutom är en lagom creepy flicka. Denna gången dessutom i 3D. Vänligen släng er i närmsta vägg Eddie, Snaggletooth, Chaly, Murray, etc.

Forward in Reverse får till syvende og sidst sex övermogna Svarta Sara av fem och en tåbirig Gamle Ole. Outhärdligt bra platta.
Spotify

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s