Vojd – The Outer Ocean (2018)

Sedan The Outer Ocean kom ut i början av året har jag plöjt den otaliga gånger och den är osannolikt bra. Å ena sidan låter den hyfsat modern, punkig och actionrockig i stil med The Hellacopters, Imperial State Electric och Backyard Babies, å andra sidan 80tals-hårdrockig så det stänker om det. Gitarrerna och gitarrstämmorna låter som en blandning av Thin Lizzy, tidiga Iron Maiden och Saxon och de ofta übersnygga gitarrsolona som något Ace Frehley skulle kunna ha bänt ur sig under storhetstiden. Sångaren Joseph Tholl har en cool, fet och rivig stämma som låter som en blandning av Paul Di’Anno, Dave Grohl, Phil Lynott och Paul Stanley. Därtill är basen väldigt framträdande i mixen med skitsnygga basgångar och trummorna låter rakt igenom apbra.

Vojd gick mellan 2004-2016 under namnet Black Trip, som släppte två fullängdare, men tvingades döpa om sig på grund av ett medelmåttigt mexikanskt dödsmetalband med samma namn och samtidigt hoppade basisten Johan Bergebäck och gitarristen Sebastian Ramstedt av för att återförenas med Necrophobic. Vojd består således av trummisen Anders Bentell (Order Of Isaz), sångaren och basisten Joseph Tholl (Enforcer, ex-Corrupt) samt gitarristerna Linus Björklund (ex-Delve, ex-Verminous) och bandpappan Peter Stjärnvind (Merciless, Krux, ex-Entombed, ex-Nifelheim, etc.).

Överlag låter Vojd som Kiss på sitt catchigaste humör, Thin Lizzy, Saxon, Van Halen, Scorpions och tidiga Def Leppard. Man kommer ofta på sig själv med att undra var man hört ett intro, stick eller en brygga förut, men oftast går man bet. Exempelvis har Vindicated Blues ett No One Like You-intro, Heavy Skies ett Overkill-intro och introt till Break Out gör mig galen, eftersom jag vet att jag hört det förut!

Tre låtar frångår receptet, Dream Machine som låter flummigt jazzbluesig och aningen som tidiga Black Sabbath på sitt jammigaste humör, titellåten som låter som om en sömndrucken Eddie Van Halen hade kompat ett psykedeliskt progrockband och avslutande balladaktiga och skitsnygga To the Light. En fullkomligt magnifik platta, från början till slut.

Spotify

Black Trip – Goin’ Under (2013)
Black Trip – Shadowline (2015)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s