Earthless – Black Heaven (2018)

Earthless från San Diego må ha funnits sedan 2001, men då bandet är känt för att spela huvudsakligen instrumental, jammig och psykedelisk hårdrock så lär Black Heaven, som innehåller relativt mycket sång sticka ut rejält i deras diskografi och göra gamla fans förvirrade och måhända även en smula förbannade. Dessutom har jag totalt missat bandet, vilket får mig att tro att många fler har gjort detsamma och då blir det bloggen-material. Senaste given låter oerhört mycket 70-tal både vad gäller ljudbilden och musiken. Mike Egintons bas ligger högt i mixen och låter brötigt Geezer Butler-aktig och han är dessutom oerhört flyhänt. Isaiah Mitchells gitarrer låter fuzziga och bluesiga och han leker mycket med wah-wah och talk box och riffen han skapar är ofta helt magiska. Mario Rubalcabas trummor låter närapå replokal, på ett bra sätt då det helt verkar saknas några pålagda effekter och han bankar fanimej pukor, kaggar och virvel som vore han självaste John Bonham.

Black Heaven låter i det stora hela som flummig, jordig, drivig, brötig och bastyngd 70tals-hårdrock blandat med stoner (en genre de ogillar att jämföras med) som landar någonstans mellan Mountain, Cream, Black Sabbath och Black Label Society och Mitchells sång kan liknas vid en blandning av en nasal Glenn Hughes, tidiga Ozzy och en mindre brölig Zakk Wylde. Även här är det en del längre instrumentella partier insprängda i låtarna och det närapå nio minuter långa titelspåret (vars intro måste vara en blandning av Led Zeppelins Good Times, Bad Times och Whole Lotta Love) är helt instrumentalt, men också riktigt bra. Så pass suverän som Black Heaven är så hyser jag en stilla förhoppning om att bandet även i fortsättningen kör mindre instrumentalt, oavsett vad fansen säger om saken.

Spotify

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s