Wheel – Moving Backwards (2019)

Albumdebuterande Wheel från Finland beskrivs på de flesta sidor nätet runt som progressiv rock/metal och med tanke på hur mycket dessa genrer vuxit på senare tid så är den beskrivningen riktigt vag. Jag skulle säga att de är som ett finskt Dizzy Mizz Lizzy med inslag av Tool, Sepultura runt Roots, metalcore och ett stänk av U2.

Det är ofta dessa udda band som är svåra att lägga i ett specifikt fack som jag vurmar för mest när jag hittar dem, banden som hamnar mellan stolarna när de närmar sig det progressiva som sägs vara så svårlyssnat. Wheel är oftast hyfsat lättlyssnat likt Von Hertzen Brothers eller Dizzy Mizz Lizzy och de arrangerar låtarna på ett liknande klurigt och dynamiskt vis, vilket i slutändan gör att de per automatik hamnar i progrock-genren.

Att Wheel har agerat förband till Soen skvallrar också en hel del om hur de låter. I väntan på Tools nästa platta är det här ett riktigt fullgott substitut och det som sticker ut mest är engelskfödde James Lascelles suveräna vokala krumbukter och Santeri Saksalas flyhänta trumspel. Definitivt en av årets bättre plattor hittills.

Spotify

2 tankar om “Wheel – Moving Backwards (2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s