alexseku

alexseku
För egen del började musikfanatismen 1982 med inhandlandet av Kiss – Dressed to Kill. Därefter följde åratal av ungar i skolan som givetvis måste ställa frågan: ”Gillar du kiss och bajs?” Jodå, smaskens! En hygglig tid var det att under 1980-talet växa upp och ständigt upptäcka nya band, nya skivomslag, nya låtar, analysera texter i albumkonvoluten, rota i skivbackar, låna och låna ut vinylplattor, fördjupa sig i den samtida musikbranschen genom tidningen OKEJ som då var en av Sveriges enda informationskällor om pop och rock, läsa om vuxna som var oroliga för att hårdrock skulle vara fördummande för de unga och som till och med påstod att krukväxter kunde dö om man spelade hårdrock för dem, se den numera legendariska TV-sändningen där moralväktaren Siewert Öholm körde över en ung Anders Tengner, ta ställning om man var hårdrockare eller synthare, ratta in P3:s Rockbox med Pär Fontander, besöka Värnamo sjukhus i september 1986 i hopp om att få se de överlevande medlemmarna i Metallica efter busskraschen där Cliff Burton omkom (de höll tydligen till i Ljungby dock), spela in blandband o.s.v……

Det såg ganska häftigt ut, allt det som idolerna sysslade med i form av skivsläpp, konserter, intervjuer, kalas, damer och pengar. En strävan efter att få uppleva samma saker innebar att det under sena tonår köptes en elbas, band bildades och sedan ledde det… inte till rikedom och konserter på Wembley Arena, men väl till en period med skivkontrakt, albumreleaser och turnéer till inrökta och sunkiga rockklubbar ute i Europa. Vi fick åtminstone alltid mat och en kyl full med öl när vi anlände till varje nytt spelställe – en stor framgång!

Tre decennier senare finns fortfarande en del av musikfanatikern kvar i en. Numera har man dock lärt sig att lägga band på sig själv och inte efterlikna Jack Blacks rollfigur i High Fidelity alltför mycket. Smaken har även breddats avsevärt, vilket innebär att det går alldeles utmärkt att ena ögonblicket lyssna på Panteras The Great Southern Trendkill för att därefter avnjuta en stund med Nick Drake eller Marvin Gaye.

En liten skillnad mellan då och nu är att dåtidens musikälskare gärna hängde i skivbutiker för att upptäcka och diskutera musik. Idag finns många av dessa skivaffärer inte kvar, men nya mötesplatser finns det fortfarande i form av forum och bloggar på Internet, som t.ex. soundsandbeyond.com.

En tanke på “alexseku

  1. Apropå att krukväxter kunde dö om man spelade hårdrock för dem – så händer det att människor dör på dansgolvet i hjärtinfarkt – p g a på tok för höga ljudnivåer.

    Mera om det ämnet på min blogg här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s