Queen-låtar som man inte hört till leda

Son And Daughter (från Queen, 1973)
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PjKsdY-qCYk]
Svintung låt som stilmässigt hamnar någonstans mellan tidiga Black Sabbath, Uriah Heep och Led Zeppelin. Så nära ren tidig heavy metal Queen någonsin kom.

 

Ogre Battle (från Queen II, 1974)

En låt som börjar med slutet, fast spelat baklänges. Progressiv, episk hårdrock med klassiska Queen-körer och J.R.R. Tolkien-aktig text. Hade lika gärna kunnat vara med på en av de tidiga Rainbow-plattorna med Dio.

 

Tenement Funster (från Sheer Heart Attack, 1974)

Smäktande men kort rockballad med trummisen Roger Taylor på sång. Låter väldigt lite som typiska Queen.

 

The Prophet’s Song (från A Night At The Opera, 1975)

Komplex mastodont (med ett lite påfrestande a cappella-avbrott) som klockar in på över åtta minuter och därmed är Queens längsta låt. Skriven av Brian May efter att han haft en feberdröm om Syndafloden och en profet som förutsade mänsklighetens undergång. Festliga grejer.

 

Death On Two Legs (Dedicated To…) (från A Night At The Opera, 1975)

Klassiskt piano, massiva gitarrer och mäktiga körer. Texten är i princip ett hatbrev adresserat till deras förra manager Norman Sheffield, med schysta textrader som ”Do you feel like suicide (I think you should)”. Live brukade Freddie tillägna låten ”a real motherfucker of a gentleman” alternativt ”a motherfucker I used to know”.

 

Drowse (från A Day At The Races, 1976)

En av Queens mysigaste och sömnigaste låtar (passande med tanke på titeln), med sång av Roger Taylor. En av få Queen-låtar med slidegitarr. Låter lite Bowie-aktig stundvis i mina öron.

 

The Millionaire Waltz (från A Day At The Races, 1976)

Taktbyten och pålägg till förbannelse i en låt inspirerad av klassisk musik med ett mittenparti som är hårdrock galore. John Deacon flashar hutlöst med basen.

 

Spread Your Wings (från News Of The World, 1977)

En storslagen och lite vemodig rocklåt skriven av John Deacon med en refräng som klistrar sig fast i hjärnbarken och som begåvats med en riktigt upplyftande text. Musikvideon lär dock inte gå till historien som något mästerverk…

 

Sheer Heart Attack (från News Of The World, 1977)

Låter lite som om Queen och T. Rex jammar loss på en Sex Pistols-låt, vilket förmodligen var meningen då punken var ”da shit” 1977 och de flesta punkare föraktade Queen. Föraktet var ömsesidigt. Roger Taylor sköter både trummor, bas, de flesta gitarrer och en del av sången.

 

Gimme The Prize (Kurgan’s Theme) (från A Kind Of Magic, 1986)

En av deras hårdare låtar med insprängda repliker och ljudeffekter från höjdarfilmen Highlander till vilken Queen skrev ett gäng låtar. Freddie tar i så polyperna står som kvastskaft ur kroppsöppningarna. Kurgan är för övrigt en av filmhistoriens coolaste bad guys.

 

Innuendo (från Innuendo, 1991)

Inte obskyr över huvud taget men eftersom den är en av mina absoluta Queen-favoriter så får den avsluta listan. Pampigt Bohemian Rhapsody-minnande mästerverk inspirerat bland annat av Led Zeppelins Kashmir, med Steve Howe från Yes på flamencogitarr. Att Freddie kunde sjunga så här kraftfullt och fantastiskt trots att han bara hade månader kvar att leva är fortfarande en gåta för mig.

 

Och för de stackare som råkat missa att Freddie Mercury är/var en av världens genom tiderna bästa frontmän och publikdomptörer slänger jag med denna videon som en liten bonus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s